четверг, 10 января 2019 г.









«Степан Руданський – співець козацького гумору»
До 185 років від дня народження поета
             До дня народження поету наша Біляївська районна бібліотека оформила виставку. Запрошуємо Вас наші дорогі читачі відвідати відділ абонементу.
            Степан Руданський (1834 – 1873) – український поет, перекладач, фольклорист. Народився він у селі Хомутинці (нині Калинівського району Вінницької обл.) в родині священика, навчався в Шаргородській духовній школі, Кам’янець-Подільській духовній семінарії, Медико-хірургічній академії в Санкт-Петербурзі.
            Здобувши вищу освіту, Руданський з 1861 року і до кінця свого недовгого життя працював лікарем у місті Ялта (АР Крим).
Писати вірші Руданський почав ще під час навчання в Кам’янці-Подільському. Його поетична творчість не була довгою, переважна частина поезій написана між 1851 і 1861 роками. Під час перебування в Ялті Руданський займався в основному поетичними перекладами, а в останні роки свого життя відійшов від творчої діяльності.
            За життя Руданського лише кілька його віршів були надруковані в журналах. Неодноразові спроби Руданського видати збірки своїх поезій окремими книжками зазнали неудач через антиукраїнську цензурну політику російського уряду та матеріальні нестатки автора.
             Твори Руданського були надруковані і здобули визнання читачів завдяки зусиллям наступного покоління українців – Олени Пчілки, Івана Франка, Агатангела Кримського. Деякі його твори, зокрема пісня «Повій, вітре, на Вкраїну», здобули найвищу оцінку – вони перейшли в народ і поширюються як народні пісні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Ми з радістю відповімо на всі Ваші питання!