вторник, 12 мая 2015 г.


Ромський фактор в роботі культурно-освітніх закладів        

            На сучасному етапі, Радою Європи та Європейським Союзом приділяється значна увага питанням захисту прав і свобод національних меншин. З метою захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини Указом Президента України схвалена Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини.

            За різними оцінками, у світі проживає біля 12 млн. ромів, в Україні – біля 48 тисяч. Участь ромів у політичному житті країни є вкрай низькою, що зумовлене як об’єктивними, так і суб’єктивними причинами. В нашій державі ромське населення має ті ж проблеми, що і представники цієї національної меншини в інших державах Європи, зокрема: низький освітній рівень, високий рівень безробіття, незадовільний стан здоров’я, відсутність документів, низький рівень житлово-побутових умов, наявність фактів упередженого ставлення до ромів. Це стало головною причиною прийняття “Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року”.              В рамках виконання Плану заходів з реалізації в Одеській області Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року відбувся спільний семінар клубних і бібліотечних працівників району на тему: «Ромський фактор в роботі культурно-освітніх закладів”, ініціатором якого стали працівники центральної районної бібліотеки.                                                                                                                                       Про історію життя ромів, звичаї, обряди, культуру та їхні проблеми розповіла в своїй відео-презентації “Проживання ромської спільноти в Україні” бібліограф районної бібліотеки для дітей Григоращенко І.В. На екрані присутні побачили національні костюми, весільні циганські обряди, ознайомились з їх символікою, почули цікаві факти з життя циган. Мало хто знає, що дуже багато відомих особистостей є ромами, наприклад Мати Тереза, Чарлі Чаплін, Елвіс Преслі.  Так вийшло, що цигани і в ХХ1 столітті залишаються нацією, оповитою таємницями, легендами і всілякими вигадками.  Учасники семінару згадали найвідоміші книги, головними героями яких є ці волелюбні люди — Проспер Меріме “Кармен”, О. Пушкін “Цигани”, Віктор Гюго “Собор Паризької Богоматері”, Максим Горький “Макар Чудра”,  А. Калінін ”Циган”. Класики української літератури    Ольга  Кобилянська, Тарас  Шевченко,  Степан Руданський,  Михайло Старицький у своїх творах також відобразили життя циганського народу. 

            Бібліотекар центральної районної бібліотеки Юлія Поцелуйко презентувала Інтернет-довідку “Одна з народностей України — Роми”, яка доповнила попередню  відео-презентацію і  розповіла, що роми  є другою за чисельністю національною меншиною, яка зазнала геноциду під час     П світової війни. Також бібліотекар познайомила  присутніх   із заходами, що  щорічно проходять 8 квітня з нагоди Міжнародного дня ромів. Всі бажаючі зможуть переглянути Інтернет-довідку на сторінці Біляївської центральної районної бібліотеки у Facebook.

            На завершення  подарунком для учасників семінару стали запальні циганські танці у виконанні викладача хореографії Біляївської школи естетичного виховання  Наталії Черненко.



 

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Ми з радістю відповімо на всі Ваші питання!